Μελέτη Ενεργητικής Πυροπροστασίας (Ν.4759/20)

ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως ορίζεται από τον νόμο 4759/2020, αφορά τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση συστημάτων και μέτρων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Βασικά Στοιχεία της Ενεργητικής Πυροπροστασίας

Η ενεργητική πυροπροστασία περιλαμβάνει συστήματα και μέτρα που ανιχνεύουν, καταστέλλουν και ελέγχουν μια πυρκαγιά. Αυτά τα συστήματα μπορεί να ενεργοποιούνται αυτόματα ή χειροκίνητα και περιλαμβάνουν:

  1. Αυτόματους ανιχνευτές καπνού και πυρκαγιάς:
    • Συστήματα που ανιχνεύουν καπνό ή θερμότητα και ειδοποιούν τους χρήστες του κτιρίου για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Συστήματα αυτόματης κατάσβεσης:
    • Αυτά περιλαμβάνουν τα συστήματα καταιονισμού (sprinklers), τα οποία απελευθερώνουν νερό ή άλλους κατασβεστικούς παράγοντες όταν ανιχνευθεί πυρκαγιά.
  3. Πυροσβεστήρες:
    • Χειροκίνητοι κατασβεστικοί μηχανισμοί που είναι διασκορπισμένοι σε στρατηγικά σημεία του κτιρίου για την άμεση κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς.
  4. Συστήματα πυρανίχνευσης και ειδοποίησης:
    • Δίκτυα που περιλαμβάνουν σειρήνες, φώτα και άλλα μέσα ειδοποίησης, τα οποία ενεργοποιούνται όταν ανιχνευθεί πυρκαγιά.
  5. Συστήματα απομάκρυνσης καπνού:
    • Μηχανισμοί που απομακρύνουν τον καπνό από το κτίριο, διευκολύνοντας την εκκένωση και την πρόσβαση των πυροσβεστών.
  6. Πυροσβεστικά δίκτυα:
    • Δίκτυα νερού υψηλής πίεσης με πυροσβεστικές φωλιές σε διάφορα σημεία του κτιρίου για την τροφοδοσία των πυροσβεστών με νερό.

Νομικό Πλαίσιο (Ν. 4759/2020)

Ο νόμος 4759/2020 ενισχύει τις απαιτήσεις για την πυροπροστασία και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προδιαγραφές και υποχρεώσεις για την ενεργητική πυροπροστασία σε κτίρια. Οι βασικοί άξονες του νόμου περιλαμβάνουν:

  • Υποχρέωση Μελέτης: Κάθε κτίριο ή εγκατάσταση πρέπει να διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας που να καλύπτει τις απαιτήσεις του νόμου.
  • Πιστοποίηση και Συντήρηση: Τα συστήματα πυροπροστασίας πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να συντηρούνται τακτικά σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει ο νόμος.
  • Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Οι χρήστες των κτιρίων πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση των συστημάτων πυροπροστασίας και να γνωρίζουν τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Διαδικασία Μελέτης

Η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνει:

  1. Ανάλυση κινδύνων: Εκτίμηση των πιθανών κινδύνων πυρκαγιάς στο κτίριο ή την εγκατάσταση.
  2. Σχεδιασμός συστημάτων: Επιλογή και σχεδιασμός των κατάλληλων συστημάτων πυροπροστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου.
  3. Συμμόρφωση με τις προδιαγραφές: Εξασφάλιση ότι όλα τα συστήματα πληρούν τις εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές.
  4. Τεκμηρίωση: Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φακέλου με τη μελέτη, τα σχέδια, και τις διαδικασίες συντήρησης.

Η σωστή μελέτη και εφαρμογή της ενεργητικής πυροπροστασίας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των κτιρίων και των ενοίκων τους, και η συμμόρφωση με τον νόμο 4759/2020 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτής της ασφάλειας.

Title 1

Title 2

Title 3

Title 4